Hoe werkt het?
Wat goed dat je een scan onder je medewerkers wilt uitzetten. De scan laat zien hoe het op dit moment gesteld is met de vitaliteit in jouw bedrijf, motiveert je medewerkers om mee te doen aan het programma en om na de scan aan de slag te gaan met de resultaten.
In 6 stappen naar een vitaler bedrijf:
1. Meld je bedrijf aan
2. Je ontvangt de Starterskit
3. Informeer en enthousiasmeer de organisatie
4. Medewerkers vullen de scan in
5. Bekijk de resultaten en bespreek deze met je medewerkers
6. Kies een passend programma (met of zonder adviesgesprek)
Starterskit
Wij hebben een starterskit samengesteld die helpt bij het opstarten van de scan. Hierin vind je alles wat je nodig hebt om de scan succesvol uit te voeren binnen je bedrijf. Zo zijn er posters die je op kunt hangen, bijvoorbeeld in de kantine, vergaderruimtes of de wc’s. Verder zijn er voorbeeldteksten voor de uitnodiging die je naar je medewerkers stuurt om de scan in te vullen en flyers om op werkplekken neer te leggen of, in verband met thuiswerken, naar medewerkers te sturen met een persoonlijke boodschap erbij.
Het is van belang dat je voordat je de scan intern uitzet, medewerkers informeert en enthousiasmeert over de plannen om met vitaliteit aan de slag te gaan. Dit kan bijvoorbeeld in een afdelingsoverleg of in 1:1 gesprekken. Hoe persoonlijker, hoe beter. Het aantal medewerkers dat de scan zal invullen zal hierdoor waarschijnlijk hoger zijn. Hoe hoger de respons, hoe beter je zicht hebt op de vitaliteit van je medewerkers en hun behoeften. Dit helpt om straks een passend vitaliteitsprogramma te kiezen!
Hoe pakken andere bedrijven het aan?
Lees hoe Psychologisch Centrum 4MB en zitspecialist Prominent aan de slag zijn gegaan met de scan voor medewerkers.
Aan de slag met de resultaten
Als je de scan uitgezet hebt en meer dan 10 medewerkers de scan hebben ingevuld krijg je toegang tot een interactief dashboard waar je de resultaten van jouw bedrijf, ook ten opzichte van andere bedrijven, kunt bekijken. In de handleiding Aan de slag met de resultaten lees je hoe je het dashboard kunt inzetten en hoe de resultaten van de scan je kunnen helpen bij het samenstellen van een passend vitaliteitsplan of -programma.
Over de scan
Kosten
Aan de scan en alles wat daarbij hoort (o.a. de rapportage en alle communicatiemiddelen) zijn geen kosten verbonden. Dit komt omdat het programma Vitaal Bedrijf een initiatief is van VNO-NCW en MKB Nederland en mede mogelijk wordt gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Kwaliteit
De scan is in samenwerking met inhoudelijk experts die aan Vitaal Bedrijf zijn verbonden ontwikkeld (Kenniscentrum Sport & Bewegen, het Voedingscentrum, Trimbos-instituut en het RIVM). Dit maakt de scan een onafhankelijk en betrouwbaar startpunt om aan de slag te gaan met vitaliteit.
Privacy
Vanwege privacyoverwegingen zijn de resultaten van de scan pas zichtbaar voor jou als werkgever bij 10 ingevulde scans. Wanneer je een klein bedrijf hebt kun je de scan wel uitzetten onder je medewerkers, maar je kunt als werkgever dan niet de totale resultaten inzien. Je medewerkers krijgen wel een persoonlijk rapport met hun eigen score en tips.
Vragen?
Aarzel niet om contact op te nemen met de helpdesk van Mediquest (tel: 088-1263919 of via email: aanmelden@scanvitaalbedrijf.nl). Mediquest is het onafhankelijke onderzoeksbureau dat de scan regelt. Zij helpen je graag.
Privacy Statement
© 2023 Mediquest B.V. All rights reserved.